Uit het archief van 2009

 

 

EDKV - klootschietersvereniging

 


EDKV-Fort bestaat 25 jaar en is destijds ontstaan uit IJFO (IJhorst en Fort)

35 jaar geleden waren de heren Anne Rijkeboer uit Fort en Geert Mol uit Zwolle op vakantie in de achterhoek alwaar zij op een camping in aanraking kwamen met de klootschietsport. Na een aantal malen meegedaan te hebben kwamen ze tot de conclusie om een paar kloten mee naar huis te nemen om thuis met wat vrienden en kennissen dat ook eens te proberen. En zie daar, de klootschietsport was geboren in Drenthe.

Na een aantal maanden was de belangstelling zo groot geworden dat besloten werd om een club op te richten, omdat men ook een onderkomen moest hebben werd er na overleg met mensen uit IJhorst de klootschietersclub IJFO opgericht. Er werd besloten om de ene week in IJhorst te werpen en de andere week in Fort. Daar was inmiddels een onderkomen gevonden bij boer Wildeboer aan de kerkweg.
Een jaar later werd een oude salonwagen gekocht en neer gezet op de huidige locatie. In 1983 is er een splitsing gekomen tussen IJhorst en Fort omdat het te groot werd, meer dan tachtig mensen kwamen er elke week om de kloot te werpen, en dat was niet beheersbaar om elke zondag zoveel mensen te laten werpen.

Heden
april 1983 werd de huidige klootschietersvereniging E.D.K.V. opgericht. Het toenmalige bestuur besloot ook om lid te worden van de landelijke organisatie de N.K.B., met alle statuten. De afdeling Drenthe van de N.K.B. was geboren. Vele successen heeft onze club al gehad in deze 15 jaar dat we al lid zijn van de N.K.B. Het grootste succes is natuurlijk dat de klootschietsport nu door meer dan duizend personen elke week beoefend wordt, en er komen nog steeds meer mensen bij omdat wij als vereniging vaak intro's geven om nog meer bekendheid aan de sport te geven.

De sportieve successen bleven ook niet uit, Nederlandse kampioenen, diverse keren de landelijke cup finale op straat gehaald en 1 keer Nederlands kampioen, jeugdkampioenen, Drents kampioen, Twents kampioen, Buurt kampioen, Toernooi kampioen enz. Een vereniging die dus leeft!

Nu in 2009 zijn er 53 mensen lid van E.D.K.V., waarvan de oudste (Berend van de Beld )78 jaar is en de jongste telg 12 jaar, wij hebben 1 hoofdsponsor (python Zuidwolde) en diverse subsponsor die de vereniging een warm hart toe dragen.